Meisjesschool “De Visser”

De enige meisjesschool in Bagdjeha werd jaren geleden door de Taliban tot ontploffing gebracht. Een van hun standpunten is dat meisjes niet naar school horen te gaan, dit werd destijds stiekem gedaan.

Slide 3
Meisjesschool “De Visser”

Saleh is in augustus 2002 teruggegaan naar zijn land van herkomst en heeft toen gesproken met de inwoners van Bagdjeha. Hieruit kwam voort dat hun grootste wens een meisjesschool was, omdat meisjes hier nooit de kans hebben gekregen om naar school te gaan. Onderwijs voor meisjes was tijdens het Taliban-regime ten strengste verboden.

Terug in Nederland kwam hij bij de leerkrachten, leerlingen en ouders van bassischool “Merijntje” in Nieuw-Vossemeer met deze wens. Er werden fondsen aangeschreven en door eigen acties van de kinderen werd geld ingezameld. Het project “ Meisjesschool De Visser” kreeg regionale bekendheid door het behalen van de BN/DeStem-ontwikkelingsprijs en in december 2004 provinciale bekendheid met de prijs “ Scholen helpen Scholen”. Deze uitgereikt werd in ’s Hertogenbosch door de gedeputeerde van Onderwijs. En in januari 2005 kregen we landelijke waardering, toen minister Maria van der Hoeven ons de Nationale Onderwijsprijs overhandigde.

In mei 2005 is familie Rozbeh samen met Tiest en Anneke de Visser teruggekeerd naar Bagdjeh. Hier heeft dhr. de Visser (ex directeur van basisschool Merijntje) de meisjesschool geopend. Een moment van trots. Er volgen nu zo’n 350 meisjes onderwijs en dat worden er de komende jaren nog meer.